Sala Sinaxar

Sala Sinaxar este spațiul expozițional de debut a muzeului. Este o sală boltită, generoasă, echilibrată volumetric, în dispunere areală, laturile fiind comparabile, iar înălțimea, în apexul bolții centrale fiind de circa 4 m. Tavanul extins al sălii este susținut de coloane, iar pe latura vestică sunt amenajate nișe semicirculare. Accesul în sală se face prin două uși, din zona recepției, în care se află și Galeriile Comerciale.

Sinaxar, este un spațiu multifuncțional, pentru că poate găzdui expoziții temporare şi alte evenimente culturale diverse, conexe activității de bază, respectiv: lansări de carte, concerte, ateliere creative, work-shop-uri, seri de film etc.

Numele sălii sugerează şi funcțiunea polivalentă a spațiului, ce presupune întruniri, sinaxe (vb. Συνάζω = a strânge, a aduna, a întruni) ale publicului cu mediul cultural, artistic şi academic. Expunerea în acest spațiu se face predilect în vitrine. De asemenea, sala este dotată cu un panou de proiecție mare ce coboară din tavan și de un sistem modern de sonorizare.

Denumirea sălii este dată, însă, de expoziția de bază ce a fost alocată acestui spațiu la deschiderea muzeului: sinaxarul ortodox, mai exact iconografia calendarului ortodox, al tuturor sfinților şi praznicelor din anul bisericesc. Din această temă generală se extrag teme de expoziții temporare, organizate în acest spațiu începând cu anul 2018.

Pentru informații despre ce expoziție puteți vizita în prezent în această sală, vă rugăm să accesați pagina „Expoziții temporare”.