
Cum ajungi la noi?
Muzeul Mitropolitan Iași are șansa de a fi amplasat în centrul orașului Iași, pe unul dintre cele mai importante bulevarde – Bulevardul Ștefan cel Mare, în incinta Ansamblului Mitropolitan Iași, în vecinătatea unor clădiri emblematice pentru Moldova, precum Biserica Sfântul Gheorghe – vechea Catedrală Mitropolitană, Catedrala Mitropolitană, Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Reședința Mitropolitană și clădirile administrative.
Accesul în curtea Ansamblului Mitropolitan se face și de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și de pe strada G.M. Cantacuzino.
Intrarea la muzeu este situată vis-a-vis de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”.
Misiunea Muzeului
Muzeul Mitropolitan Iași este o instituție publică de cultură ce funcționează în subordinea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor.
Principala misiune a Muzeului Mitropolitan Iași este de a ajuta oamenii să descopere Biserica Ortodoxă Română, prin diversitatea obiectelor de cult, ca una dintre cele mai mari realizări ale artei naționale și mondiale, să le „înrădăcineze” în propria lor tradiție culturală.
Conservarea, colectarea, studiul, prezentarea și popularizarea patrimoniului de artă eclesiastică din Moldova, sunt principalele obiective ale muzeului.
Muzeul Mitropolitan Iași se afirmă ca un muzeu de importanță regională aducându-și contribuția la dezvoltarea și consolidarea identității locale şi regionale în context național şi internaţional, constituind, prin excelență în activitatea muzeală complexă, un reper cultural în zona de est a României.
Istoricul Muzeului
Ocrotirea și punerea în valoare a obiectelor cu valoare artistică în sistem muzeal nu este o idee nouă. În anul 1930, în vremea mitropolitului Pimen Georgescu, este menționat și primul eveniment legat de constituirea și prezentarea colecției de artă religioasă din cadrul sediilor administrative ale Mitropoliei Moldovei, deși inventarierea patrimoniului deținut începuse din timpul păstoririi Mitropolitului Partenie Clinceni.
Evenimentul a avut loc la Palatul Mitropolitan în prezența Familei Regale a României, în fața cărora a fost expus un tablou monumental, executat de pictorul Gh. Popovici. Tabloul reprezenta ședința Sfântului Sinod din anul 1925, desfășurat în Catedrala Mitropolitană din Iași, susținută pentru comemorarea solemnă a Primului Sinod ecumenic din anul 325. După participarea Familiei Regale la vernisajul menționat a urmat vizionarea, cercetarea și a altor lucrări de artă veche bisericească așezate în încăperile reședinței mitropolitane din cadrul Mitropoliei Moldovei și Sucevei. Consemnarea acestui episod, în lipsa altor documente, înscrie Palatul Mitropolitan din Iași în rândul primelor colecții muzeale ecleziale.
Grija pentru încurajarea promovării artelor frumoase și protejarea bunurilor de patrimoniu va prinde contur în anul 1952, prin activitatea de achiziționare a unor lucrări de artă pentru galeria mitropolitană, de către Permanența Consiliului Eparhial, prezidată de Mitropolitul Sebastian Rusan. În cadrul cuvântului de deschidere la Adunarea Eparhială din 1 februarie 1953, mitropolitul Sebastian, referindu-se la lucrările temeinice efectuate la Catedrala Veche și Palatul mitropolitan, și-a fixat cu obiectiv major înființarea unui muzeu istoric – bisericesc.
În timpul păstoririi mitropolitului Iustin Moisescu, înscăunat în anul 1957, s-a desfășurat o amplă campanie de înscriere a mănăstirilor și bisericilor în lista monumentelor istorice, cu scopul principal de ași însuși un statut juridic potrivit pentru a primi sprijin de la Departamentul Cultelor. Acest aspect a înlesnit crearea la inițiativa și cu sprijinul Mitropoliei propriilor muzee și colecții cu obiecte de cult. Așa au fost înființate colecțiile de obiecte bisericești la M-rea Neamț, M-rea Sf. Trei Ierarhi, M-rea Cetățuia, M-rea Galata și M-rea Golia, M-rea Bistrița, M-rea Văratec, M-rea Agapia, M-rea Secu, M-rea Sihăstria, iar la Mitropolie în vechea Catedrală Mitropolitană.
După înființarea în anul 1999, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Daniel a Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Sacră „Resurrectio”, prin cooptarea primilor absolvenți ai secției Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, în anul 2000 a fost organizată o primă expoziție cu obiecte din Paraclisul Rețedinței Mitropolitane.
Cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Mitropolit Daniel și implicarea directă a P.Cv. Clement Haralamb, starețul M-rii Sf. Trei Ierarhi din Iași, și cu concursul Centrului „Resurrectio” a fost reamenajat spațiul Colecției muzeale al Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi în Sala Gotică a ansamblului monahal (2001), unde au fost organizate expoziția de artă sacră cu obiecte datate în perioada Domnitorului Vasile Lupu (2002), expoziția dedicată Sfintei Cruci (2004), precum și numeroase alte expoziții organizate de Sectorul Cultural și Sectorul Învătământ / Biblioteca „Dumitru Stăniloae” din cadrul Centrului eparhial Iași.
Prima manifestare cultural artistică, de cunoaștere și etalare a patrimoniului existent în vetrele de cultură a mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, organizată în capitala țării a fost realizată în anul 2008, la inițiativa, binecuvântarea și susținerea directă a Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Atunci a fost organizată expoziția „Mărturii de Artă şi Cultură Ortodoxă din monumentele reprezentative ale Arhiepiscopiei Iaşilor: Sfintele Mănăstiri Văratec, Bistriţa, Secu, Pângăraţi şi Vorona, Sec. XVI-XIX”, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, sub coordonarea regretatului istoric de artă, cercetător dr. Sebastian Duicu. Expoziția a fost itinerată și la Iași. Pentru că spațiile mitropoliei nu permiteau organizarea acestei manifestări în spații proprii, aceasta a fost organizată la Muzeul Unirii din Iași, în luna decembrie a aceluiași an, în colaborare cu Complexul Național Muzeal Moldova, Iași.
Un deziderat al Bisericii, de a crea structuri proprii de restaurare a patrimoniului eclezial mobil, transferabil pe activitatea muzeală inițiată deja, se împlinea, dar lipsa unui muzeu central, reprezentativ, se resimțea din ce în ce mai mult.
Timp de 40 de ani, activitatea de ocrotire a patrimoniului a fost realizată prin muzeele și colecțiile de la mănăstiri. Acesta a fost poate și unul dintre motivele pentru care lucrările realizate la consolidarea Catedralei Mitropoliei Moldovei, inițiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost extinse anticipându-se amenajarea unui muzeu al Mitropoliei Moldovei.
În anul 2015, odată cu desfășurarea proiectului european „Valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi“, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, pe lângă obiectivele majore legate de reabilitarea monumentelor istorice, au fost create premizele apariției unei noi instituții cu rol cultural, socio-spiritual, misionar și mărturisitor: Muzeului Mitropolitan Iași.
Activitățile de pregătire și organizare a activității muzeale s-au desfășurat pe două coordonate complementare: (1) amenajarea muzeului ca parte a Proiectului „Valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi“, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2007 2013, Axa prioritară 5, „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul major de intervenție 5,1. – „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea / modernizarea infrastructurilor conexe, cu exigențele impuse; (2) crearea unui cadru organizatoric de funcționare a acestui muzeu, unde au fost luate măsurile de constituire a echipei de lucru pentru organizarea muzeului, definirea bazei patrimoniale de selecție și de constituire a colecțiilor ce vor fi expuse în sălile muzeului, construirea temelor muzeale în corelație cu spațiile de expunere, inițierea unor acțiuni de conservare și intervenție minimă de restaurare pentru unele exponate, punere în evidență a obiectelor de patrimoniu (carte, icoană, metal, textile, etc), etichetarea și prezentarea muzeului prin mijloacele de informare specifice.
Pentru implementarea tematicii muzeale de principiu, au fost identificați deținătorii principali de obiecte de patrimoniu cu valoare reprezentativă pentru scopul urmărit, astfel că, în momentul deschiderii Muzeului, pe data de 28 mai 2016, subunitățile fondatoare ale bazei materiale și spirituale ale Muzeului din cadrul Centrului eparhial și ale Arhiepiscopiei Iașilor au fost: Palatul mitropolitan Iași, Catedrala mitropolitană, Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Depozitul de obiecte bisericești de la M-rea Golia, Depozitul de concentrare de icoane de la M-rea Secu, M-rea Văratic, M-rea Agapia, Parohia Petru Vodă - Neamț, Parohia Grințieșul Mare - Neamț, Parohia Sf. Sava - Iași, Parohia Pipirig - jud. Neamț, Parohia „Izvorul Tămăduirii”, Iași, M-rea Golia, și unele obiecte din colecții particulare.
Avizul prealabil pentru înființarea în subordinea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor, a Muzeului Mitropolitan Iași a fost obținut în anul 2019. Acesta a fost acordat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.
Acreditarea Muzeului Mitropolitan Iași s-a realizat prin Hotărârea nr. 4914 / 31 august 2023 a Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și Ordinul nr. 3347 din 11 septembrie 2023, reprezintă recunoașterea oficială a eforturilor de a transforma ideile mai vechi, de ocrotire și evidențiere a patrimoniului, în fapte concrete dătătoare de speranță pentru misiunea bisericii prin intermediul artei sacre.
Astfel, prin eforturile susținute ale Centrului Eparhial Iași sub coordonarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, Muzeul Mitropolitan din Iași devine un important centru de promovare a culturii, artei și spiritualității ortodoxe, oferind vizitatorilor o incursiune în istoria artistică, culturală și spirituală a sufletului iubitor de frumos al creștinilor din Moldova medievală și nu numai.