Sala Ekklesia
Sala Ekklesia este un spațiu de circa 7 m lățime, 32 m lungime, o înălțime a peretelui lateral de 2,4 m și înălțimea în apexul bolții de circa 3 m. Spațiul s-a obținut prin excavarea pământului dintre pereții fundației Catedralei Mitropolitane, obținându-se astfel un gol interior subteran, ce face vizibilă fundația prin ferestre de vizitare la nivelul nișelor din pereții laterali. Spațiul rezultat este polivelent, aici aflându-se și Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milotiv” (unde se săvârșește Sfânta Liturghie constant), dar și spațiu de expunere, loc de cursuri și de concerte. Expunerea este organizată de-a lungul pereților, în vitrine de perete.
Temele pe care le ilustrăm în acest spațiu sunt Sfintele Taine şi ierurgii ale Bisericii în viața omului, prin obiectele folosite în timpul săvârșirii acestora.
Sfintele Taine sunt acele lucrări sau acte sfinte văzute, întemeiate de Hristos și săvârșite de Biserică prin episcopul și preoții săi, prin care se împărtășește primitorului harul dumnezeiesc, nevăzut și mântuitor .
Sfintele Taine sunt în număr de șapte: Botezul, Mirungerea, Pocăința, Împărtășania, Preoția, Cununia, Maslul. Acest număr este al darurilor Sfântului Duh și răspunde trebuințelor duhovnicești ale omului. „Nașterea duhovnicească” este prin Botez; „creșterea” prin Mirungere; „hrana” prin Sfânta Împărtășanie; „puterea de a învăța, sfinți și conduce” prin Hirotonie sau Preoție; „înnoirea morală prin Pocăință sau Spovedanie”; „sfințirea și tăria legăturii căsătoriei” prin Taina Cununiei; „tămăduirea de bolile trupești și sufletești, precum și iertarea păcatelor care le-au cauzat” prin Maslu .
Ierurgiile sunt rugăciuni de binecuvântare și sfințire a omului în diferite momente și împrejurimi ale vieții, precum și de binecuvântare și sfințire a firii înconjurătoare și a diferitelor obiecte sau lucruri de folos omului.
Ierurgiile se săvârșesc în biserică, în case, și înafara caselor, pe câmp. Unele ierurgii sunt săvârșite doar de episcop, iar pe celelalte, preoții.